אניה זיו – מיילדת 

הנקה

רבות דובר על יתרונות הנקה וחלב אם.
כמה מדהים זה שגוף האישה בהריון, במקביל ליצירת העובר, מייצר את האוכל ההכי נכון ובריא עבורו. 

הנקה היא פעולה מאוד טבעית. יש אמא, יש חלב ויש יונק (תינוק). הכל אמור להתחבר ולעבוד פזיולוגית, אך הרבה פעמים זה לא כך ונשים מסויימות חוות את ההנקה כאתגר.
האתגר הגדול לרוב יהיה בהתחלה, השבועות הראשונים עד שההנקה מתבססת. 

ברוב המקרים, מלבד החריגים, אם תעברי את האתגר הראשוני ההנקה תזרום ותהיה סופר מתגמלת ומעצימה. היא תחזק את הקשר בינך לבין תינוקך, תתן לו את הרכב המזון הבריא והנכון ביותר שיקבל אי פעם בחייו.

ביסוס הנקה מוגדר לאחר כ 4-6 שבועות אך יש אמהות שזה קורה גם קודם. 

ובכלל עם כל הדיבור על האתגר, בואו לא נשכח שלהרבה מאוד מהנשים זה הולך טבעי, קל ונפלא. אז נשמור על אופטימיות.

כמה פרטים טכניים בסיסיים

חלב אם מיוצר בשד משבוע 16 להריון. כך שיש לך חלב מיד לאחר לידה. 

בשלושת הימים הראשונים יש קולוסטרום, חומר מאוד סמיך, צהוב ובשמו השני "זהב טהור”. מאחר והקולוסטרום מרוכז מאוד התינוק צריך רק מעט מאוד ממנו ביממה הראשונה והשניה. 

ביממה השלישית מגיע החלב. 

מעבר לסיבות שלא כל כך תלויות באישה כמו מבנה השד, הפטמה, ניתוחים קודמים, עיכוב בהגעת החלב והרשימה ארוכה, יש גם סיבות לקושי בהנקה עקב אי ידיעה או חוסר הכנה.

ישנם דברים בסיסיים בהנקה, קווים מנחים שאם תיישמי מהרגע הראשון זה עלול להיות פשוט יותר ועליהם אני רוצה לדבר כאן

עור לעור – מגע "עור לעור" מפחית מצוקה ובכי, מסייע בשמירת טמפרטורת גוף התינוק על ידי התאמת חום גופה של האם לזה של תינוקה, מסייע בוויסות נשימה, דופק ורמת הסוכר של התינוק, מפחית דימום לאחר הלידה אצל האם, מפחית כאבים של התינוק בעת פרוצדורות רפואיות, ויכול להפחית מתח נפשי אימהי. 

 עור לעור יוצר את הקשר הראשוני בין האם לתינוק על ידי חווית ההנקה הראשונה. כאשר התינוק מונח על אמו, היא יכולה לשים לב לסימני הרעב שלו ולסייע לו לזחול ולהתחבר לשד. עור לעור זה לא רק לאחר לידה. אפשר להמשיך לעשות בבית כמה שתרצי. 

שעת הזהב– שעת הזהב היא השעה הראשונה לאחר לידה וזה הזמן המומלץ להתחיל להניק. המטרה היא להתחיל לגרות את השד ליצור חלב כמה שיותר מוקדם. בפועל כמיילדת אני יודעת כי לרוב בשעה הראשונה זה לא תמיד מתאפשר. האישה עדיין במהלך תפירה, אולי עוד לא מסוגלת, לעיתים גם התינוק אינו מביע עיניין עדיין. אם זה לא קרה בשעה הראשונה, אל דאגה. פשוט תתחילי הכי מוקדם שאת יכולה. במידה והתינוק נלקח להשגחה מיד לאחר הלידה יש להתחיל לסחוט קולוסטרום על אותו עיקרון, כמה שיותר מוקדם שתוכלי. לסחיטה ראשונה תיעזרי במיילדת. 

הנקה לפי דרישה – זה בעצם אומר שאנחנו לא "מתחשבנים" עם התינוק מתי אכל לאחרונה ונחבר אותו לשד כל זמן שמעוניין ומבקש גם אם אכל לפני שעה. וזו התובענות של ההנקה. 

מינימום הנקות ביממנה הוא 8 לרוב זה יהיה סביב 10-12 הנקות ביממה (ב 24 שעות). 

שני הצדדים – יש להציע בכל ארוחה את שני הצדדים. התינוק יתנתק מהשד כשיסיים, אין צורך להפסיק אותו. כאשר מתנתק מהשד יש להציע את השד השני. 

השד השני נחשב כ"קינוח" כלומר יכול להיות שלא ירצה לינוק יותר אבל כן נציע. 

בין שני הצדדים ניתן להחליף חיתול ו/או להפשיט את התינוק בשביל להעיר אותו. אם נראה לך שאכל מספיק, והוא רדום, לא חייב. 

במידה ולא אכל מהצד השני נתחיל את הארוחה הבאה מהצד שלא אכל ממנו. 

משך ההנקה מכל צד יכול לקחת בין 7 ל 20 דקות ואף יותר מזה. לאחר מכן זמני הארוחה ילכו ויתקצרו. 

חיבור ותפיסה – זהו הבסיס בהנקה ודבר מאוד חשוב מאחר וחיבור ותפיסה לא נכונים גורמים לפצעים בפטמות, לחוסר ריקון נאות של השד (מה שאומר גם סיכון לגודש) וגם תינוק שלא אוכל מספיק. 

איך נחבר נכון? בתנוחת עירסול או תנוחה ביולוגית או כל תנוחה שתבחרי, אף התינוק יהיה מול הפטמה שלך, התינוק יפתח פה גדול ויבוא אליך, לא את אליו. כאשר הפטמה מגרה את פה התינוק יש את רפלקס ה”רוטינג” (החיפוש) אשר גורם לתינוק להפנות את פיו אל מקור הגירוי. 

ראש התינוק צריך להיות מוטה מעט לאחור ופיו יהיה פתוח רחב בזוית גדולה.

בחיבור בצורה כזאת שפתיו של התינוק יהיו מופשלות על הפטמה, בצורה של האות C וכך פה התינוק יכסה את העטרה או את רובה (תלוי בגודלה).

חשוב שהפה לא יהיה פתוח בזוית קטנה ורק על הפטמה עצמה. זאת הסיבה לכאבים ולפצעים. 

במידה ואת עושה הכל נכון לדעתך ויש כאב, תתייעצי עם יועצת הנקה לבדיקת סיבות נוספות לכאב. 

בלבול פטמות – מומלץ להמנע מבקבוק ומוצץ עד שההנקה מתבססת מה שאומר כ 4-6 שבועות. 

בקבוק עלול לגרום לתינוק שטרם ביסס את ההנקה לבלבול פטמות. מה שאומר פתיחת פה בזוית קטנה וזה בדיוק ההפך ממה שדיברנו עליו בסעיף הקודם, החשש הוא שהתינוק יתקשה לחזור לתפיסה נכונה ויניקה טובה על השד.

דבר נוסף בבקבוק היא הקלות בה נשפך החלב את תוך פי התינוק לעומת היניקה אליה צריך לחזור התינוק לאחר מכן. במידה ונותנים בקבוק יש דרכים לעשות זאת נכון ועל זה נדבר בפוסט אחר.

לגבי מוצץ, האתגר לחכות עם מוצץ 4-6 שבועות הוא גדול יותר מניסיוני לרוב הנשים. אז פשוט כמה שתוכלי לדחות זאת זה יהיה נהדר ומצד שני אם ההנקה חלקה וזורמת, התינוק מתחבר היטב ומרוקן את השד אין בעיה לשלב מוצץ. 

אפס הפרדה – תינוק הנמצא עם אמא באפס הפרדה לאחר לידה ויונק לפי דרישה, עוזר ביצור החלב, מתחבר בקלות יותר מאחר ואמא יודעת לזהות סימני רעב מוקדמים ולחבר תינוק כאשר הוא רגוע.

קשה לחבר תינוק בוכה וכועס לשד, במיוחד בתחילת הדרך.

גם בבית תבחיני בסימני רעב מוקדמים על מנת שהחיבור יהיה נעים ולא מלחיץ לשניכם. הסימנים הם הכנסת יד לפה, הוצאת לשון וחיפוש. בכי הוא סימן מאוחר לרעב וכמובן במצב בו התינוק כבר עצבני קשה יותר לחבר לשד בתחילת הדרך. 

סימנים להנקה תקינה

 עליה במשקל התינוק 

מספר חיתולים תקין עם שתן וצואה. החל מיממה רביעית לחיים יש לספור 5-6 חיתולים עם שתן ו 2-3 חיתולים עם צואה בצבע צהוב

פטמות ושדיים אינם כואבים במהלך ההנקה

השד מרוקן ורך לאחר הנקה

התינוק פעיל על השד ושומעים את קולות הבליעה 

התינוק רגוע בסוף הארוחה ומשחרר את השד בעצמו 

מאחלת לך חויית הנקה נעימה ומוצלחת ומבטיחה לך שזה שווה את זה.

אהבת את מה שקראת?
שתפי עם חברות

אולי תרצי לדעת עוד...

אניה זיו מיילדת פרטית
אניה זיו מיילדת פרטית

בואי נדבר על לידה והריון

השאירי פרטים ואני אחזור אליך בהקדם