אניה זיו – מיילדת 

הריון שליש שני

 

אמא 

השליש השני מתחיל בשבוע ה- 14 ומסתיים בתום השבוע ה- 26. 

אז מה יש לנו כאן? הלחץ קצת יורד. כולנו יודעות שרוב ההפלות קורות בטרימסטר הראשון, מפה גם האמונה שאסור לספר עד שבוע 12. ככל שעוברים השבועות הסיכון להפלה יורד ומתחילים לנשום לרווחה. מתחילים לספר על ההריון והוא פתאום הופך לאמיתי

בשליש הזה גם קורים המון שינויים גדולים ויש כמה ציוני דרך שאני אוהבת לציין בהריונות שלי. 

 בשבוע 20 חוגגים חצי הריון, סיבה למסיבה 🙂 נשאר רק עוד חצי. סביב השבוע הזה גם מתחילים להרגיש תנועות עובר עדינות  שזה הדבר הכי מרגש שיש, אם לא הרגשת בדיוק ב 20 שבועות הכל טוב, עוד מעט תרגישי.

פיזית, את מרגישה טוב יותר. יש הקלה בבחילות, הקאות, עייפות. נכון, לא אצל כולן אבל בהדרגה זה הולך ומשתפר. הרחם יוצאת מהאגן ומתחילה להיות בליטה קטנה שהולכת וגדלה. מתחילים לראות שאת בהריון. והנה מתחילות ההערות: זה נראה כמו בן, זה נראה כמו בת, הבטן קטנה מדי, הבטן גדולה מדי, לי היה ככה ולדודה שלי היה ככה. חלק מהכיף של תשומת הלב שההריון מקבל.

בשבועות הבאים הבטן תופסת תנופת גדילה ומתחילים להרגיש לחצים ומתיחות. המתיחה יכולה לגרום לתחושה של כאב ובעיקר חרדה. הרחם מחוברת לרצועות וכשהרחם גדלה הרצועות נמתחות, זה הכל. אין ספק שזה כאב לא נעים שהרבה פעמים מריץ נשים למיון בשבועות אלה

הגדילה העיקרית והמואצת של העובר היא בשליש שני וכך גם העליה במשקל של האמא. באופן כללי אישה במשקל תקין יכולה לעלות בין 11-16 ק”ג במהלך ההריון. אם נחלק לפי שבוע זה 350-550 גרם בשבוע. אם תרצו בקלוריות אז התוספת הקלורית ליממה בשליש שני היא כ 300 קלוריות. לא הרבה כמו שהיינו רוצות. 

בשליש השני את הבחילות וההקאות יחליפו הצרבות, פיגמנטציה בפנים בבטן (הפס החום הזה לאורך הבטן), מתיחות של העור, חוסר בשיווי משקל, השד גדל ורגיש (ידעתן שיש חלב כבר משבוע 16?).

 ועוד קשת רחבה של שינויים רגשיים ופיזיים, שונים מאישה לאישה. 

לקראת סוף השליש השני את מתחילה לעכל את מה שהולך לקרות פה.  לחשוב על שמות, על הלידה, איך ללדת, איפה ללדת, עם אפידורל או בלי, מי ילווה אותך בלידה, הנקה או לא, אפס הפרדה או לא. להתעניין בעגלות, שידות החתלה, תיקים… הכל נראה כל כך קריטי וחשוב בשלב הזה. וכמות העצות וואו, אין מבלבל מזה

יש לי את כל הכלים, הידע והניסיון המקצועי לעזור לך לעשות סדר, איתך ביחד. מההחלטות הגדולות ועד הקטנות ביותר. להבין מה באמת חשוב ומה לא. על מה להתעקש ועל מה פחות, לאיזה בית חולים ללכת, להכין אותך פיזית ורגשית ללידה ולתקופה שאחרי.

עובר

איזה כיף להגיע לשליש השני. 

נשמנו קצת לרווחה, הבחילות והעייפות ירדו, התחלנו לספר ולהנות מהתגובות. השליש השני נחשב לשליש הקל, כן אני יודעת, גברים כתבו את הספרים האלה,  אבל אכן יש הקלה בסימני שליש ראשון ועוד אין את הכבדות של השליש השלישי. 

בשליש הזה כל מערכות העובר קיימות אך לא בשלות עדיין. בשבועות הבאים עד סוף ההריון יוקדש לתהליך הזה. 

שליש מרגש בהחלט, אבל אתן כבר יודעות שאני אומרת את זה על כל חלק בהריון 🙂 יש לנו כאן המון אבני דרך שהעובר עושה. 

בתחילת השליש השני כבר מגלים את מין העובר, בסקירת מערכות מוקדמת. 

החל מהשבוע ה- 14 העובר מסוגל למצמץ, לכווץ ולעוות את פניו ואפילו למצוץ אצבע.

בשבוע 16 הכליות מתחילות לעבוד והעובר נותן שתן, שאלה הם המי שפיר שלו. מים סטרילים לגמרי שהוא מייצר לעצמו. העובר שואף ונושף כמויות קטנות מי השפיר, וכך מפתח את ריאותיו. בתוך המים יש חלבונים, פחמימות, שומנים, אלקטרוליטים ועוד הרבה חומרים שמאפשרים לעובר לגדול ולהתפתח. 

בשבוע 17 העובר כבר מסוגל להניע בחופשיות את הידיים והרגליים ואז הודות לכך סביב שבוע 20 את מתחילה להרגיש את העובר שלך זז, וואו אין על התחושה הזאת. בהתחלה אלו יהיו תנועות ממש עדינות ודומות לגלים או דגיגונים וככל שהעובר גדל, התנועות מתחזקות יותר ומורגשות יותר. 

בשבוע 23 העובר יכול לשמוע את קול אימו ופעימות ליבה ורעשים חיצוניים. בשבועות אלה מוחו של העובר מתפתח במהירות. הריאות ממשיכות להתפתח ואפילו לייצר כבר את החומר סורפקטנט. הסורפקטנט יסייע לעובר בנשימותיו הראשונות בכוחות עצמו מחוץ לרחם בעתיד. 

ובעקבות כך בשבוע 25 (ולפי הספרות אפילו לפני זה) העובר מוכתר כבר חיות. כלומר עובר שיכול לשרוד מחוץ לרחם. עם הרבה עזרה, אבל יכול. אנחנו חלילה לא רוצים אותו עדיין בחוץ בשבוע כזה אבל הצוות כן מתייחס אליו אחרת במידה ויש איום של לידה מוקדמת. 

בסוף השליש השני העובר שוקל כ 800 גרם. שוחה לו במי שפיר ונהנה מקולות של אמא ופעימות ליבה.

בדיקות:

השליש הזה את הולכת לפגוש הרבה את הבייבי שלך. תראי כמה הוא גדל ומתפתח ונהייה דומה לגור אדם. 

שבוע 14-16 סקירת מערכות מוקדמת – בדיקת אולטרסאונד הסורקת את כל איבריו של העובר ומגלה את מין העובר. נכון, יכול להיות שאמרו לך כבר בשקיפות אבל בשקיפות זה 80% דיוק לעומת הסקירה הראשונה. 

שבוע 16-19 סקר ביוכימי שני – זוכרות את הסקר הביוכימי שליש ראשון שדיברנו עליו? הבודק תסמונות גנטיות כמו תסמונת דאון ועוד אז כאן בנוסף למה שכבר עשינו בשליש הראשון מוסיפים עוד בדיקת דם ואז יש לנו את החלבון העוברי השלם. התשובה תהיה בצורה סטטיסטית כלומר סיכוי של 1 ל… ואם המספר יהיה גבולי יהיה צורך בהמשך בירור. 

שבוע 16-20 מי שפיר. הבדיקה היא לא בדיקת שגרה והיא מומלצת רק לנשים שבסיכון. למשל סקר ביוכימי לא תקין, גיל האישה מעל 35 (כבר לא גורף היום), מחלות גנטיות במשפחה, היסטוריה של ילד עם תסמונת מסויימת, יש גם נשים שעושות את הבדיקה מבחירה באופן פרטי בכל גיל ובלי גורמי סיכון. הבדיקה היא פולשנית בה שואבים מי שפיר דרך הבטן וכך בעצם אפשר לדעת המון דברים על העובר. הבדיקה הזאת היא אבחנתית ולא סקר. 

שבוע 21-24 סקירת מערכות מאוחרת. סקירה באמצעות אולטרסאונד, אמצעי אבחון מקובל להערכת התפתחותו התקינה של העובר. הבדיקה יכולה לאתר מומים, ממצאים  וסמנים המרמזים על בעיה בחומר הגנטי של העובר.

שבוע 24-28 העמסת סוכר – הבדיקה הידועה לשמצה בה צריך לשתות 50 גרם של גלוקוז שמוהלים במיץ שיהיה פחות מגעיל אבל זה עדיין נורא מגעיל. הבדיקה היא סקר, שוב זה אומר שלא אבחנתית. כלומר אם הערך יצא 140 ומעלה (או אפילו קרוב לזה) תצטרכי לעשות העמסת סוכר של 100 גרם שהיא האבחנתית. למה בכלל עושים? לאתר נשים בסיכון לסכרת הריון ולאזן את רמות הגלוקוז שלהן לאורך ההריון.

ויאלה, לשליש שלישי והאחרון.

אהבת את מה שקראת?
שתפי עם חברות

אולי תרצי לדעת עוד...

אניה זיו מיילדת פרטית
אניה זיו מיילדת פרטית

בואי נדבר על לידה והריון

השאירי פרטים ואני אחזור אליך בהקדם